06-57561479 info@confidanza.nl

Aandacht voor bezinnen; de kunst van het naar binnen kijken

De periode tussen kerst en Driekoningen is van oudsher een mooie gelegenheid voor stilte, rust en bezinning. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we terugblikken op wat is geweest, en langzaam ook vooruitkijken naar wat komen gaat. Een soort heilige ruimte, waarbinnen je je tijd neemt om even niets te doen, te willen of te moeten. Dat wil zeggen als je daar daadwerkelijk aan toe kunt geven. In de boeddhistische psychologie wordt bezinnen gezien als een manier om naar binnen te kijken. Gewaarzijn van je innerlijke bewegingen, op gevoelsniveau of zielsniveau zoals je wil. Je opnieuw verbinden met de levendigheid van je hart. Je ware zelf ontmoeten. Ja, ik weet het, het klinkt allemaal wat onwerkelijk, maar heb je het al eens geprobeerd?

Bezinnen geeft ook ruimte aan verzachten, compassie en vriendelijk ontmoeten van waarden in jezelf. 1 januari is bij uitstek een uitnodiging om stil te staan bij wat jij echt belangrijk vindt. Een mini-retraite om het jaar mee te beginnen, geeft een bedding van rust en stilte. Durf jij te voelen, te ervaren, ruimte te maken voor wat jou raakt? Juist als je je verdrietig voelt, leeg of overprikkeld, mag je liefdevolle aandacht geven aan jezelf. Bezinnen kun je doen door te mediteren, te dansen, te schrijven in je dagjournaal, te wandelen, yoga of gewoon door lekker niets te doen, zittend op de bank met een kopje thee. Van veel bewegen naar vertragen, naar af en toe echt stilstaan.

En dus niet als een feestelijke sneeuwbal de berg afrennen op zoek naar vertier, prikkels en uitdagingen. Geloof me, dat gevoel ken ik ook.

De kunst van naar binnen kijken begint bij jezelf toestaan dat je het allemaal niet hoeft te weten. Hier schreef ik eerder een blog over (Alles op zijn tijd). Het vraagt van je je open te stellen, ontvankelijk te zijn voor de stroom van het leven. Maria Reinier Rilke schrijft in een van mijn favoriete gedichten: “je mag je antwoorden leven”. Met andere woorden, bezinnen is niet je antwoorden uit de lucht plukken, maar de intentie om te leven zoals bij jou past. Je kan dat naar mijn mening pas voelen als je ook af en toe contact maakt met je binnenwereld. Een nee, we hoeven niet boven op een berg te gaan zitten en ons af te zonderen van de buitenwereld. Bezinnen doe je niet om van A naar B(eter) te komen, maar juist om jezelf zonder strak doel te laten dwalen in het grote veld van mogelijkheden en ervaringen. Net als de witte onbelopen paden vol sneeuw, straalt de stilte het vertrouwen uit dat we diep van binnen weten. Het innerlijk weten dat alleen dan aan de oppervlakte komt als we het lef hebben om echt stil te staan.

Te stappen in het niet-doen en het niet-weten.

Voor een ego kan dit bedreigend zijn, het vraagt dus moed om controle los te laten. Te zijn, met jezelf. Niet voor niets dat het Boeddhisme dit betiteld als een ware kunst. Mindfulness sluit hier heel mooi bij aan. Het nodigt je ook uit om liefdevolle, oordeelloze aandacht geven aan dat wat is. Ik merk dat velen dit moeilijk vinden, omdat er vaak eerst onrust, angst en onzekerheid aan de oppervlakte komt. Ik vergelijk het vaak met een meer, dat diep in de kern, vol kalmte en vertrouwen is, maar aan de bovenkant soms hoge golven en rimpelingen kent. Welke uiterlijke of innerlijke stromen brengen die buitenkant of de bovenkant in beweging? Dit onderzoeken is ook een onderdeel van bezinnen. Toestaan dát er gevoelens van onrust, pijn en spanning zijn.

Een aantal tips om de kunst van het naar binnen kijken verder te ontwikkelen:

  1. Begin met iedere dag 10 minuutjes tijd te maken voor jezelf. Je hoeft niet per sé iets te doen. Vertragen is een begin van meer stilte in je leven toelaten.
  2. Laat je dragen door het vertrouwen dat bezinnen je dichterbij je hart brengt. Je leert jezelf nog beter kennen. Wijsheid komt van binnenuit. Wijsheid is gedragen of doorleefde ervaring.
  3. Zoek een metgezel, een maatje, iemand die jou inspireert de tijd te nemen voor jezelf, te bezinnen, te mediteren. Samen voel je je meer gedragen in het niet-weten, dan dat je alleen ploetert.

Wil je meer ervaren welke rijkdom aan schatten schuilt in de “Kunst van het naar binnen kijken”? Kom dan mee doen met mindfulnesstraining of volg eens een workshop. Natuurlijk begeleid ik je ook graag individueel als je merkt dat je het fijn vindt dat ik met je meekijk.. Ik ontmoet je graag en breng mee helderheid, liefde en compassie.

Liefdevolle groet,

Mila Verboeket