06-57561479 info@confidanza.nl

Niet met 100 kilometer per uur door de bocht

Rem jij op tijd af of ga je maar door?

Vakantietijd in zicht, al geruime tijd keek ik er naar uit. Het ironische echter is, nu ik een beetje vakantie heb, ik niet goed weet wat te doen? Ik heb zeeën van tijd, maar voel nog niet de energie en zin om iets op te pakken. Dit is hoe het mij een aantal weken terug verging. Herken je dat in jouw eigen leven? Misschien heb je wel een reis gepland, of ga je naar de camping bij jou in de buurt, staat je koffer al klaar en ben je bezig met de laatste aankopen voor de vakantie. Vanuit de hectiek van het dagelijks leven gelijk in het gelid van de vakantiedrukte? Of heb je enkele weken dat je het rustiger aan kan doen? Hier in het Zuiden is de schoolvakantie natuurlijk al begonnen. Ik vind het altijd fascinerend hoe we als drukke baasjes onze vakantie ‘inrichten’. De maand juli is voor mij een maand van rust, herordenen, maar vooral opladen, zoals ik al schreef in mijn vorig blog over Lichter Leven. Wat mij echt helpt om te ontspannen, lees je hier verderop. Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt, zodat je geen stress hoeft te ervaren in deze prachtige zomer of je nu op vakantie gaat of niet.

Nu ik gestopt ben met enkele werkzaamheden, weet ik pas echt op een diepere laag hoe het is om te vertragen. Stiekem reed ik ‘met 100 kilometer door de bocht’. Dan leef je zo bewust en toch sluipt het erin. En pas als je echt tot stilstand komt, even niets doet, gaan alle alarmbellen af. Want je brein maakt nog stofjes aan, overtuigingen in je hoofd dat je door moet gaan, de innerlijke criticus die vindt dat je niet met je luie poten op de bank mag. Stiekem een beetje invloed van het Calvinisme zeg maar: hard werken is goed, luieren is (een) zonde. Want nu heb je eindelijk de tijd om je huis schoon te maken, de tuin of het balkon eens goed aan te pakken, je sociale leven eens bij te spijkeren. Met andere woorden, je lijf komt tot stilstand, maar je geest loopt nog even die marathon, zoals hij gewend is.

Niets doen is nutteloos, of niet dan?

Het is ook de metafoor die ik vaak gebruik in mijn praktijk: Je kunt niet een marathon lopen en dan verwachten dat als je opeens stilstaat, alles meteen rustig is, in je hoofd en in je lijf. Maar dat is vaak wel wat de ambitieuze, soms ook hooggevoelige vrouwen verwachten waar ik mee werk. Voortdurend op elk moment maar het allerhoogste van jezelf verwachten, hoge eisen blijven stellen. Het dan raar vinden dat het lijf protesteert. En nee dit zeg ik niet om je te veroordelen. Zoals je leest gebeurt het mij ook wel eens. Maar de diepgaande verandering van tot rust komen, ‘at ease’ zijn, in de Zijn-modus komen vraagt een wijze aanpak. Het begint met op tijd afremmen. Oké, die ligt natuurlijk voor de hand. Maar doe je dat ook echt? Hieronder lees je wat tips om weer in een natuurlijker ritme te komen, en het leven zich te laten ontvouwen. Pas dan zul je echter vreugde ervaren!  Zomerse tips: 

  1. Onderzoeken wat jouw overtuigingen zijn over nutteloosheid, zinvol (bezig) zijn, niets doen. Wat mag en moet je van jezelf? Je zult merken dat er onbewust bepaalde overtuigingen zijn die jou belemmeren om iets wel of niet te doen. Neem tijd om te dagdromen. Durf compleet nutteloos te zijn.
  2. Bewegen is de belangrijke sleutel (wat mij betreft) om tot rust te komen. Uren heb ik gewandeld, zonder een bepaald doel na te streven, maar gewoon in de buitenlucht zijn. Dus niet om zoveel kilometer per dag te moeten lopen, of de sportschool plat te lopen met je ‘overenthousiasme’ want net zoals niet op tijd afremmen is doorschieten ook ‘gevaarlijk’. Het helpt je niet om uit die doenerigheid te stappen. Bewegen gewoon om te bewegen. En ja, daar mag je volop van genieten natuurlijk.
  3. Als stilstaan moeite kost, kijk of je op zijn minst kunt vertragen. Misschien zelfs zo dat je de ‘neiging tot alsmaar efficiënt willen zijn’ los kan laten, en gewoon maar kan zien hoe de dag, het leven, je gevoelens zich ontvouwen. De prestatiedruk er even vanaf halen. Juist de zomer is een mooie tijd voor overgave.

Ik wens je komende weken veel zomerplezier. Wil je ondersteuning of een zomerboost om te leren chillen, ontspannen en doseren? Kom dan gerust langs voor een zomersessie tijdens een wandeling met mij.

Liefdevolle zomergroet, Mila Verboeket