06-57561479 info@confidanza.nl

Hoe je op een natuurlijke manier naar jezelf luistert en daardoor bruist van energie?

In mijn praktijk kom ik regelmatig vragen tegen over energie en balans. Vooral de vraag: “Hoe behoud ik mijn energie in stormachtige tijden?”, staat centraal. Hier zijn natuurlijk vele antwoorden op. Echter zie ik het als mijn missie om jou jezelf te laten helen, je eigen antwoorden te vinden. Je opnieuw te laten verbinden met je eigen natuurlijke ritme.

Laatst liep ik in een prachtig natuurlandschap, en realiseerde ik me weer hoe mooi de natuur ons eigen innerlijke ritme weerspiegelt. Daarom neem ik jullie mee in nog een kleine terugblik over afgelopen maand en een vooruitblik op de maand februari in de hoop dat je in je krachtige natuurlijke energie mag komen, en blijven.

Afgelopen wintermaand ervaren we op een natuurlijke manier een periode van inkeer, het naar binnengaan. Het weer weerkaatst de onrust van binnen, misschien ook wel de onrust in jou.  Er was sneeuw, regen en storm, zelfs ook hier en daar een warme dag.
Na alle goede voornemens lijkt het alsof je meteen in actie moet komen, en als je dat niet doet, dat je je kansen mist. Het tegendeel is waar. Het is juist een periode waarin je mag voelen wat er diep van binnen geboren mag worden, zonder dat je meteen zeer actief wordt. Als zaadjes die langzaam kiemen, net als in de natuur. Meedeinen op de golven van bezinning, stilte en liefde voor jezelf geven je juist de mogelijkheid om daadkrachtig en duurzaam goed voor jezelf te zorgen. MoeT vervangen voor moeD. De moed om te luisteren naar binnen, zonder meteen te gaan rennen als een kip zonder kop.

Hoe is dat voor jou, om de stilte toe te laten, jezelf rust te gunnen, en niet meteen van alles te moeten? Kun je je daar werkelijk aan overgeven? Kun je de meerwaarde zien van een rustperiode waarin je tot bezinning komt? Waarin je mag voelen wat er leeft, en borrelt van binnen. Ik merk zelf dat het me goed doet, inspireert, ruimte geeft. Bijvoorbeeld door een mooie wandeling te maken in de kou, een yogales te volgen, te mediteren, te mijmeren bij het haardvuur, te schrijven in mijn dagboek.
Ik voel me bijvoorbeeld na dansen of een yoga les weer fris, helder in mijn hoofd, ruimtelijk en zacht. Spanning in mijn lichaam verdwijnt, lost op, en mijn lichaam verbindt zich weer op een natuurlijke manier met verlangens, behoeften, maar ook met liefde en warmte.

In de stilte (leegte), ontstaat er ruimte voor dat wat nog geen aandacht heeft gehad.

Nu vanaf februari staan we weer aan het prille begin van een periode van expansie, groei, en uiteindelijk vormgeving. Misschien voel je zelf de onrust ook al, broeien er al ideeën in je en heb je behoefte aan meer contact met de buitenwereld. Alles wat even heeft mogen rusten, komt nu langzaam weer tot leven. Maar ben niet te snel. Misschien hou je net als ik van de winterperiode, of baal je vooral van het weer, het binnen zitten en ogenschijnlijk niet vooruit kunnen. Wat er ook in je leeft, wat je plannen ook zijn, laat ze nog even rijpen. Ren er niet snel mee naar buiten. Maak voorzichtig contact met anderen, laat je ideeën horen, zoals je dat doet bij een eerste kennismaking. Deel niet alles al, want dan wordt het plat, en dan krijgt dat wat in jou naar buiten leeft, weinig ruimte om volwaardig te groeien en zijn natuurlijk weg te volgen. De weg van verlangen, impuls, intentie, naar structuur en vorm.

“Gras gaat niet sneller groeien door eraan te trekken”

Hier een aantal tips om verbinding te maken met je natuurlijke ritme:

1. Geef dus jezelf en je lichaam liefdevolle aandacht, accepteer de seizoenen in jou. Elke dag komen de vier seizoenen voorbij. Ook elke ademhaling heeft een ritme: inademen (expansie) en uitademen (contractie), daarna rust.

2. Voed je zelf met inspiratie, zodat dat wat je allemaal denkt te moeten of willen ondernemen nog meer vorm krijgt zoals het bedoeld is. Dus niet vanuit moeten en forceren.

3. Neem voldoende rust, momenten van bezinning kunnen waardevol zijn. Vind hierin je eigen balans. Schrijf je eigen recept uit met de benodigde ingrediënten: rust, inspanning, voeding, inspiratie, bezinnen en verwerking.

4. Laat je ook inspireren door je omgeving, langzaam weer meer contact met de buitenwereld kan je energie doen toenemen. Onderneem bijvoorbeeld op kleine schaal weer iets met anderen als je daar blij van wordt.

Wil je meer in je element komen op een natuurlijke en krachtige manier, dan ben je welkom om mee te doen aan de cursus Dans (in) je element eind februari. Wil je persoonlijke ondersteuning in het vinden van balans en energie, dan kun je ook terecht voor een individueel consult. Ik wens jou een mooie energieke en liefdevolle periode toe.

Liefdevolle groet, Mila Verboeket
5-02-2018