06-57561479 info@confidanza.nl

Van informatiejunk naar heide-nimf.

Perikelen en pareltjes van een 5 – daagse reis in stilte

Verlang jij ook wel eens naar stilte? Naar die rust in je hoofd, die je zo soms echt diep van binnen kunt voelen? De stilte die je aanmoedigt om even helemaal niks te hoeven, maar gewoon te mogen zijn? De stilte die ervoor zorgt dat je al die negatieve en onzekere gedachten eindelijk eens los kan laten? Hoe zou het zijn als je kunt dansen met de stilte en je je opent voor een hele nieuwe wereld vol mogelijkheden en ervaringen?

Eerlijk is eerlijk, naast enkele pareltjes waren er ook struikelblokken en drempels. Ik neem je graag mee op mijn reis in stilte tijdens een mindfulnessretraite van 5 dagen.

Mijn verlangen naar stilte was groot, heel groot. Na een periode van hectiek, emoties, en decemberdrukte, leek het me heerlijk om echt even stil te staan bij mezelf, het nieuwe jaar en mijn intenties. Daar zit ik dan opeens met mijn nieuwste smartphone, midden op de Drentse heide, in afwachting van de start van de stilte-retraite. Ondanks eerdere positieve ervaringen met retraites, twijfel ik nu enorm. Waarom doe ik hier ook alweer aan mee? Ik zou willen dat ik een interessante, diepgaande reden zou kunnen delen met je, maar ik weet het even niet meer. Mijn weerstand is voelbaar tot in mijn tenen. Vanuit een drukke eerste werkweek in januari vlieg ik zowaar zo de retraite in, met niet bepaald een zachte landing. Over een uur gaat de stilte in en daarom besluit ik nog even een wandeling te maken om de omgeving alvast te verkennen. Stiekem check ik nog even mijn e-mails, stuur ik enkele appjes naar vrienden en familie. Ook maak ik ook nog foto’s. Want ja, ik ‘verdwijn’ vijf dagen op de hei, en moet dan al mijn drang naar interactie met mijn omgeving plotseling loslaten. Een schrikbeeld voor mij, als informatie-junk, die dagelijks enorme hoeveelheden teksten en beelden tot zich neemt. Oeps, ja, een echte bekentenis, het dringt nu echt tot me door.

In de middle of ‘now-here’

Maar misschien wel daarom hou ik ook van die in mijn ogen magische stilte. Ik verlang ook naar de mogelijkheid om meer aandacht te geven aan zelfzorg, tijd en ruimte voor mezelf. Maar nu, hier in de ‘middle of now-here’, vrees ik die stilte tegelijkertijd, die momenten waarop ik echt alleen met mezelf in dialoog kan gaan, en aangewezen ben op mijn vermogen tot loslaten, verzachten, ontspannen. In tegenstelling tot wat vele mensen denken zijn retraites niet altijd om tot rust te komen, en juist velen ervaren dit als een echte uitdaging, intensief en confronterend. Een hele klus vrees ik.

Van zitmeditatie naar loopmeditatie, van mindful bewegen tot liggen op mijn matje, alles wordt na een bepaalde tijd echt zwaar. Mijn rug doet zeer, ik ben voortdurend bezig met mezelf af te leiden van mijn eigen pijn. Mijn gedachten gaan allerlei kanten op. Jaloers kijk ik naar mijn buurvrouw die een lekker warm kruikje uit haar buidel heeft steken, zo’n warm kruikje met een pluchen kan-goeroetje eromheen. Ook zie ik de binnenste-buitensokken van een andere groepsgenote, die waarschijnlijk daar minder mee bezig is dan ik. Lekker belangrijk. Ook het harten dekbed van de overbuurvrouw trekt mijn aandacht op dag drie als ik het liefst wil uitrusten in mijn bed. Pffffff….Mijn verstand houdt me lekker bezig, en gedraagt zich als een heus aapje in de jungle, van de ene tak naar de andere tak, echter zonder duidelijke route. Of zoals ze in het Engels spreken van: “ een monkey-mind”. Ik moet er stiekem ook wel om lachen. Het is een ware kunst om deze gedachten op te merken, je te ontkoppelen van al die verhalen in je hoofd en steeds weer terug te komen in het NU.
Het mindful bewegen en in stilte wandelen op de heide ervaar ik als steunend, inspirerend, openend. De drang naar informatie wordt langzaam minder. Alles (vooral de natuur) wordt plotseling een inspiratiebron, zodra ik me echt vol overgave in dit moment kan storten. Het is alsof het Universum me wil laten weten, het is goed zo, wat je ook doet. De scherpe kantjes van iets moeten verdwijnen langzaam.

Gelukkig is er dan ook halverwege de stilte-retraite zo’n omslagpunt, waar ik stiekem wel op hoopte. Een moment van transformatie, waarop ik oprecht en bewust kies voor laten gaan, bereid ben te ontvangen wat er is, en ik de pareltjes begin te zien in pijn, onrust en weerstand. De weerstand verdwijnt als sneeuw voor de zon. Oké, min of meer dan.

Momenten van onthaasten, vertragen, ontspanning en rust.

Het is niet per definitie een magische reis met alleen maar positieve momenten, zoals je leest, maar een ware weerspiegeling van het dagelijkse leven waarin alle weersomstandigheden er mogen zijn. Ik hoor je bijna denken, zo’n retraite is niet voor mij weggelegd. Maar sta je wel eens op jouw manier stil bij wat je voelt en denkt, of ren je jezelf gewoon voorbij? Daarom zou ik je vooral willen uitnodigen om op zijn minst een mini-retraite in te lassen, kleine, onschatbare momenten op een dag, waarin je echt even in stilte liefdevolle aandacht kunt geven aan je binnenwereld. Momenten van onthaasten, vertragen, ontspanning en rust.

Wat gebeurt er met jou als jij je weerstand voor de stroom van het leven kan loslaten? Daarom deel ik graag een aantal momenten van stilte die mij echt raakte in mijn hart.

De kracht van stilte, een oneindige bron van mogelijkheden.

 • Stilte is niet zozeer alleen de afwezigheid van (storend) geluid, maar stilte draagt alles in zich. Dit is een echte eyeopener, die ik al jaren eerder ontdekt heb. Sinds ik nog sensitiever ben geworden, merk ik dat vanuit al mijn zintuigen de wereld echt bij me binnenkomt, vaak op een fijne manier, soms op een overweldigende manier. Op dit moment kan ik die schoonheid met open armen ontvangen. Een geluid is alleen een geluid, en niet het verhaal achter het geluid, de associatie of de herinnering. Puur horen van geluiden, omarmd door de stilte heeft iets magisch. Zeker op de heide zelf, een bijzonder klanklandschap omgeven door stilte.

 • Er zijn heel veel verschillende soorten stilte. Niet elke stilte is hetzelfde. De dreigende stilte tijdens onze wandeling in de regen, waarbij we voetje voor voetje onze weg vinden. De allesomvattende stilte waarin emoties voelbaar zijn, en gedragen worden door de hele groep. De prachtige stilte van de natuur, waarin allerlei boodschappen verscholen liggen, mits je je werkelijk openstelt voor wat is. De vragende stilte die je aanmoedigt diep naar binnen te keren, te bezinnen, je oordelen los te laten, en te ontvangen wat is in alle puurheid.

 • Stilte is niet de afwezigheid van iets, maar de volle aanwezigheid in het hier en nu.

 • Wanneer je daadwerkelijk de stilte durft toe te laten, hoor je de fluisteringen van je hart.

 • Wanneer je niet mag praten en je bevindt je in een grote groep, krijg je oog voor de energie van de ander, van de groep, en ontstaat er al snel een gevoel van saamhorigheid. De stilte gekust door de meest prachtige glimlach is het meest bemoedigend voor het kwetsbare hart. De stilte gedragen door samenzijn met anderen raakt me steeds weer diep van binnen. Het geeft me een gevoel van pure verbondenheid.

 • In stilte zit ook beweging, net als de mist die optrekt, de wind die waait, het water dat stroomt, heeft ook de stilte een natuurlijk ritme, waar je soms even tegenaan kunt leunen. Vol vertrouwen wetende dat alles komt en gaat, veranderlijk is, andere vormen krijgt, terwijl de kern altijd hetzelfde blijft.

 • De stilte kan ook troostend en bemoedigend zijn. In alle puurheid er mogen zijn, vol liefde en compassie voor jezelf en anderen.

 • Om (in) stilte te ontvangen heb je moed nodig, omdat je nooit weet wat je innerlijke stem je nog allemaal wil vertellen. De ontdekking van de hoeveelheid verhalen in mijn hoofd is soms schokkend. Maar dan na een aantal dagen toch echt meer ruimte in mijn hoofd en hart, en komen die gedachten ook wat tot rust.

 • Stilte is soms ook hilarisch. Zoals het moment waarop we als makke schapen de berg oplopen voor onze eerste wandelmeditatie buiten, en opeens tot de ontdekking komen dat letterlijk een heel kudde schapen tegelijkertijd met ons de berg oploopt.

 • Stilte is als een dans tussen het hier en nu, je verlangen, je verwachtingen en de (soms brute) werkelijkheid.

 • Stilte heeft geen stappenplan, maar voelt voor mij meer als een ruimte of weidsheid, net als de Drentse heide, waarin je je leven kan laten stromen zoals het stroomt. Iedere dag loop ik over de Drenste heide en ‘verdwijn’ ik als het ware in de oase van het Hier en Nu. Als een ware heide-nimf geniet ik volop.

 • In stilte ligt ook de kracht van overgave. Je openstellen, ontvangen, waarnemen zonder oordeel zijn belangrijke peilers van mindfulness, waarbij stilte een onuitputtelijke bron van inspiratie is.

 • Stilte heeft geen duidelijke grenzen, geen vastomlijnd kader, maar strekt zich uit over de levendige belofte van ruimte, weidsheid en omarming. Er is geen gisteren, vandaag of morgen, er is alleen maar nu.

Hieronder het resultaat van een van mijn favoriete manieren om stil te staan bij mezelf en mijn leven: een gedicht dat ontspruit zodra de stilte aan mijn deur klopt ;-):  

Als een sluier gevangen, in de drukte van alledag. Ruis, spanning en verdriet, doorkruisen mijn pad. Maar dan die ene uitnodiging, een roep heel diep van binnen. Ga ik in gesprek met de stilte…..durf ik het wel aan?

Midden op de heide, dans ik uiteindelijk als een nimf, luister ik naar de stem van de natuur.

Alles zingt tot mij, in mijn hoofd.  Is er volop dialoog, totdat ene moment, de stilte mij liefdevol omarmt. Me vol vertrouwen draagt, me koestert. En ik de fluisteringen weer kan horen……van mijn liefdevolle hart.

Mindfulness is natuurlijk bij uitstek een uitnodiging om in stilte te ervaren wat er in jou innerlijke wereld leeft, zonder te oordelen of te streven. Ben je nieuwsgierig naar wat o.a. stilte, meditatie of mindfulness voor jou kan betekenen, dan inspireer ik je graag met een training mindfulness, of individuele ondersteuning op je pad. Confidanza staat voor bewuster en lichter leven met aandacht vanuit meer (zelf)vertrouwen, zelfcompassie. Check www.confidanza.nl/agenda voor alle nieuwe activiteiten die in februari zullen starten.

Ik hoop je te ontmoeten in welke vorm van stilte dan ook ;-).