06-57561479 info@confidanza.nl

Loslaten van onrust, twijfel en onzekerheid

Leef jij je leven ten volste? Ervaar jij onrust omdat je niet goed weet wat je wil? 

Het is hoogzomer, de mais staat er slapjes bij, de kleuren van het landschap lijken hier en daar wat verwelkt. Ben jij ook een beetje lusteloos door de aanhoudende hitte of bruis jij juist van energie en wil je het liefst van alles aanpakken? Kun je een beetje ontspannen of jaag je nog allerlei doelen na?

In mijn vorig blog heb ik je uitgenodigd om mindful je vakantie in te stappen. Ik ben benieuwd hoe dit je vergaat. Herken jij ook onrust bij jezelf nu je in deze vakantieperiode wellicht meer tijd hebt om na te denken over wat jij nu echt wilt? 

De zomer is bij uitstek een moment om de teugels een beetje te laten vieren en je te bevrijden van alles wat jou niet meer past. Veel vrouwen en mannen in mijn praktijk staan op een kruispunt in hun leven en vragen mij om helderheid, ondersteuning of bevestiging. Herken jij ook vragen als: ‘Hoe weet ik nou wat ik echt wil?’ en ‘ Hoe kies ik nou voor mezelf?’ ? Deze (hoog-) gevoelige vrouwen en mannen zijn vaak empathisch, houden nogal rekening met anderen, cijferen zichzelf weg, vermijden confrontaties en jagen het ‘harmonie-model’ na. Daarnaast ontstaat er vaak angst om het vertrouwde los te laten, ook al is dit negatief. Kortom, een gegarandeerd recept voor het steeds verder verwijderd te raken van jezelf.

Wil jij ook weten hoe je om kunt gaan met onrust, twijfel en onzekerheid? Hoe je meer kiest voor jezelf? 

Toen ik een aantal jaren geleden nog in Brabant woonde voelde ik een en al onrust. Dit had onder andere te maken met een al langer ‘verborgen’ innerlijk verlangen om weer terug naar Limburg te verhuizen. Back to my roots. ‘Verborgen’ noem ik het, omdat ik het zelf niet meteen in de gaten had, een sluimerend verlangen gepaard gaande met een enorme onrust, ontevredenheid en onzekerheid. Ik was niet meer op mijn plek. Ondanks dat ik alles wel tig keer had overwogen, bleef er een gevoel knagen en ben ik uiteindelijk alsnog verhuisd. Superblij ben ik nu dat ik steeds weer mijn mijn hart durf te volgen!
Het vraagt even tijd om weer een eigen plek te creëren en natuurlijk brengt ook elke verandering weer wat onrust met zich mee.

Het is opnieuw afstemmen op je innerlijke stem, je gevoelens niet negeren én in verbinding blijven met je hoofd.

‘Maar zodra je hart een dansje maakt, dan weet je dat je kiest voor jezelf.’ 

 3 belangrijke stappen voor het ‘kiezen voor jezelf’: 

  1. Bewustwording in het hier en nu: Het klinkt zo simpel, echter alleen wanneer je ruimte neemt om echt met je aandacht in het hier en nu te zijn, krijg je meer voeling met jezelf en met wat je wil. Mindful aandacht geven aan alles wat je ervaart gedurende de dag brengt je meer in contact met je innerlijke wijsheid. Het begint met luisteren naar je lichaam en je lichamelijke signalen, je gevoelens en je gedachten.
  2. Begin met kleine stapjes: Iedere reis begint met één stap. Dus ook als je meer wil kiezen voor jezelf en misschien al weet wat je wil en niet durft. Maak er een gewoonte van om eerst stap 1 te doen en daarna te oefenen met geïnspireerde actie te ondernemen.
  3. Acceptatie van onrust: Doordat we vaak bang zijn voor het onbekende zijn we geneigd om te blijven hangen in het ‘oude’. Dit geldt voor grote en kleine dingen (relaties, werk, gedachtenpatronen en gedrag). Elke verandering brengt meestal onrust met zich mee. De ontdekkingsreis om dichter bij jezelf te komen vraagt tijd, geduld, loslaten van hoge verwachtingen, en acceptatie dat je nog niet alles zeker weet.

‘In het diepe springen, een ongekend licht zal je dragen, en je krijgt weer grond onder je voeten.’ 

Dit is overigens geen pleidooi om je hele leven steeds maar om te gooien met grote stappen. Je kunt ‘oefenen’ met kleine beslissingen om meer voeling te krijgen met wat jij daadwerkelijk wil. Als je luistert naar je hart en kiest voor jezelf, dan straal je van binnenuit. Zo wordt ook de wereld vanzelf een klein beetje mooier.

Wil je weten welke stappen jij kunt zetten om echt te kiezen voor jezelf? Heb je behoefte aan helderheid. Neem dan graag contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Zomerse groet, Mila Verboeket