06-57561479 info@confidanza.nl

Kun jij jezelf zijn onder alle weersomstandigheden?

Soms dan wil je het liefst jezelf verstoppen en onzichtbaar zijn. De warme dekens over je heen trekken, kaarsjes aan, kopje thee erbij, en doen alsof je alle tijd hebt om even niets te moeten. Herken jij dit soort momenten? Verstop jij jezelf ook wel eens? Dit gebeurde mij enkele weken terug, nét voordat ik een open dag organiseerde in mijn eigen praktijk. Ik had er zo naar uit gekeken om het de hele wereld laten weten. Er stond voor mij iets belangrijks te gebeuren en dat wilde ik vooral samen vieren. Iets wat ik in vol enthousiasme en vanuit een natuurlijke flow ‘bedacht’ had werd opeens een heel groot ding waarin ik mezelf neer moest zetten.

Gedachten nemen een loopje met je

Mijn brein maakte er echt een spelletje van, meteen kwamen allerlei gedachten tevoorschijn. Donkere wolken verschenen nog voordat ik ook maar erg in had. Ik had er toch zo’n zin in, en wat gebeurt er dan nu? Ik werd bang dat niemand op kwam dagen, en meteen daarna dacht ik “als er maar niet tevéél mensen komen want dat kan ik waarschijnlijk ook niet aan”. En meer van dat soort gedachten. Je kent ze vast wel. In mindfulness noemen we dit maximaliseren, waarbij je gedachten echt een loopje met je nemen. “Maximaliseren maakt je leven een stuk zwaarder”

Je gaat nu terug naar start

Totdat ik me realiseerde dat het vooral in mijn hoofd afspeelde. Ik nodigde mezelf uit om terug te gaan naar de start. Met hernieuwde intentie kon ik in mijn hart weer voelen en wist ik waarom ik deze open dag ook al weer wilde organiseren. Meteen begon mijn hart weer te sprankelen, en een lichte vreugdevolle spanning maakte zich van mij meester. Ja!
“Ik hou ervan het leven te vieren, samen met lijf, hart, en ziel in beweging.” 

Dat is het enige dat ik ‘verplicht was’ aan mezelf, het leven vieren. Ik kan je zeggen, het is een ware levenskunst om steeds terug in verbinding te blijven met je ziel, je hartsverlangen, je missie, terwijl er soms hindernissen op je pad komen. Het enige wat mij te doen staat in elke weersomstandigheid, is ZELF op komen dagen, ”to show up!”.

Rondzwemmen in de vijver van verlangen óf actie ondernemen

Het is belangrijk om jezelf alle tijd te geven als je denkt dat je dat nodig hebt. Het is goed om ruimte te creëeren, op zijn tijd rust te nemen, een leegte toe te laten. Deze momenten zijn voor mij nog altijd helend. Zeker nu in de herfst waarbij we van nature wat naar binnen keren, soms zelfs diep-ziel-duiken, en meer aandacht geven aan onze innerlijke bewegingen. Maar soms resulteert dit ook in het rondzwemmen in de vijver van allerlei behoeften, verlangens, wensen zonder de beweging ernaar toe te maken. Stiekem is er in mij altijd een verlangen om WEL zichtbaar te zijn, het leven te dansen, de energie te voelen van inspiratie, flow en schoonheid. De schoonheid en grootsheid in jezelf ruimte te geven doe je niet alleen door niets doen en rust nemen. De grootsheid mag ook gestalte krijgen in al je acties, je activiteiten, en zelfs je verplichtingen of je moetens. Want het gaat om te herinneren wie je bent, terug te komen in je eigen bron. Het klinkt misschien wat poëtisch, maar wat ik wil zeggen: “Kom in actie!“.

Het leven leef je niet vanaf de zijkant.

Dat is wat ik ontdekte die dag. Ik neem ruimte in en vanuit mijn centrum betreed ik de wereld. Het is mijn (en onze) taak te zijn in alle liefde voor jezelf en voor anderen IN interactie met anderen. Het is zeker niet de bedoeling om je leven te leven vanaf de zijkant, wachtende op het juiste moment om in actie te komen, maar echt in het speelveld te gaan staan. Natuurlijk mag je ook af en toe in een hoekje staan om uit te rusten, te herbronnen of voor nieuwe focus. Je mag jezelf gunnen dat dit lege speelveld ingekleurd mag worden op jouw manier, zoals een tapijt van herfstkleuren zich langzaam vormt, tijdens het loslaten van wat jou niet dient.
Weet je wat nou het grappige was? Toen ik losliet wat niet van mij was, kon ik in alle vreugde en vol vertrouwen mijn voetstappen zetten. Het mooie is dat je dan stap voor stap gaat ervaren wat je nu te doen staat. Er volledig zijn, aanwezig zijn, met volle aandacht. En dat is wat ik deed. Vol liefde en compassie, ook naar mezelf, creëerde een ruimte waarin er veel mocht gebeuren. Al met al was het een inspirerende en bewogen dag, waar ik met veel dankbaarheid aan terugdenk.

Drie belangrijke sleutels om jezelf te zijn onder alle weersomstandigheden
1. Omarm elk seizoen in jou, ook je momenten van onzekerheid, angst en twijfel. Je hoeft niet altijd te doen alsof de zon schijnt. Wees liefdevol en compassievol met jezelf. Geeft ruimte aan dat wat ruimte nodig heeft, je mag boos of verdrietig zijn. Richt je daarna weer op wat je wel wil!

2. Draag zorg voor je wortels. Voed jezelf met dat wat jou doet stralen, dat wat jou sterker maakt. Dat wat jou inspireert en moeiteloos tot toegewijde actie aanzet.

3. Kom steeds terug in je centrum, soms zelfs het oog van de orkaan. Ervaar dan opnieuw de ruimte die jij mag en moet innemen. Zowel in je verticaliteit: jezelf neerzetten, manifesteren, laten horen, zichtbaar zijn. Als de horizontaliteit: delen, ontvangen, geven, contact en verbinding ervaren, maar soms ook overgave. Kijk of je een balans hierin kunt vinden. Durf hier mee te experimenteren, en volg ook je innerlijke impulsen om jezelf terug te trekken wanneer dit nodig is, of jezelf juist buiten je comfort-zone te bewegen (zonder je centrum te verliezen). Dus leef vanuit liefde en vertrouwen en niet vanuit angst.

Herfstige stormen blazen je niet zomaar omver, in tegendeel.
Ook kwam er opnieuw een besef in mij. Het is niet alleen tijdens zonneschijn dat ik kan stralen. Ook in herfstige stormen wordt onze kracht zichtbaar en voelbaar, en misschien juist wel dan.

Wat heb jij nodig om te stralen? Wanneer kun jij echt jezelf zijn? Ik hoor graag of ik je hierin kan ondersteunen.

Hartelijke groet, Mila Verboeket

3-11-2017