06-57561479 info@confidanza.nl

Mijn belangrijkste levenslessen deze zomer 
In beweging en bewogen worden 

In volle snelheid vliegt de zomer bijna aan me voorbij. De enorme hitte lijkt alweer een illusie te zijn, terwijl ik nog geniet van wat de  Chinese wijsheid, de I-tjing, al het begin van de herfst noemt. Als ik vol verwondering terugkijk op het pad dat ik gelopen heb deze zomer, dan ontdek ik dat er veel beweging is geweest: veel innerlijke beweging, maar ook bewogen worden.
Net als ieder ander jaar heb ik veel gewerkt en staat mijn vakantie nu pas voor de deur. Daarnaast heb ik ook veel tijd doorgebracht met mijn geliefden. Alsof een dag meer dan 24 uur heeft, het licht je volop aanzet tot actie, beweging en ondernemingslust. Heerlijk vind ik dat.
Maar zoals op elk pad ben ik onderweg ook mezelf tegen gekomen, heb met mezelf meegewandeld in kalmte en soms ook krampachtigheid, nieuwsgierig naar wat het leven me brengt. Want ja, speels ben ik, nieuwsgierig en vol verwondering, maar ook soms humeurig, onzeker en twijfelend. We dragen allemaal een rugzak mee waarin zowel kwetsbaarheid, onrust, ongeduld alsook plezier en vertrouwen zit. Het is maar net waar jij je door in beweging laat brengen.
Op een of andere manier raakt de zomer me vaak, er lijkt van alles mogelijk, er is meer openheid en ontdekkingsdrift. Mijmerend over alle gebeurtenissen en mooie herinneringen van deze lange zomer sta ik hier graag bij stil. Ik deel graag drie belangrijke levenslessen met jou:

Zorgen voor mezelf als liefdevol gebaar
Zelfcompassie is een ware bodem voor zorgen voor jezelf. Soms kan ik in zo’n zomerperiode super enthousiast zijn over allerlei ideeën die in me opkomen, echter het ontbreekt me dan aan tijd (en soms energie) om al deze ideeën vorm te geven. Wie herkent dat niet? Je wil van alles maar je komt er niet aan toe. Ik heb gemerkt dat stilstaan bij mijn eigen behoeften, wensen en verlangens balans brengt. Ik zie dit als een dagelijks liefdevol gebaar naar mezelf (en niet als een oefening), waarin ik afstem op wat ik nodig heb.
’ s Ochtends neem ik een momentje, al is het maar kort, om te mediteren, of gewoon even te zitten en ademen. Door de dag heen ook een moment van pauze inlassen, zodat die trein maar niet door blijft razen. Dus bewust een kopje theedrinken op een tussenstationnetje.  Soms ’s avonds ook nog een terugblik op hoe ik voor mezelf gezorgd heb, en wat eventueel anders kan.

Vertragen is cool
Soms is de balans tussen inspanning en ontspanning even zoek. Gedreven loop ik heen en weer om het iedereen naar de zin te maken. Het is een warme zomerdag. Mijn dierbaren hebben het tempo van de zomer reeds aanvaard, terwijl ik in deze hitte nog snel van alles wil doen. Door het vuur in mij dat mij aanzet tot nog meer beweging en actie raak ik soms even oververhit. Het is alsof je een dikke winterjas aantrekt en met je billen op de verwarming gaat zitten. Een beetje dubbelop, nietwaar? Het is een ware kunst om mee te gaan met het ritme van de seizoenen, waarbij het niet de bedoeling is jezelf voorbij te lopen.
Het helpt mij dan ook stil te staan wat mij drijft om in hoge snelheid door de bocht te gaan, en vervolgens ietwat te vertragen. Met als gevolg dat ik me meer bewust ben van mezelf en anderen. Terugschakelen en vertragen brengt me uiteindelijk bij meer voelen wat ik nodig heb. Dit vraagt soms moed en vertrouwen. Waarin durf jij te vertragen?

Dankbaarheid verwarmt mijn hart
Volgens mindfulness is dankbaarheid naast compassie een mooie manier om je te verbinden met je hogere zelf. Ik geloof, al zeg je dat misschien niet van jezelf, dat ik een koningin ben in het genieten van kleine dingen. Ik voel enorme dankbaarheid voor de lieve mensen om me heen, de natuur, toevalligheden, gevoel van vrijheid. Een familiefeest waarbij we met zijn allen samenzijn, de zinderende zomeravonden die een nog mooiere tijd beloven, de zwaluwen die dagelijks hun rondes doen, het veulentje dat ik ontdekte op mijn dagelijkse fietstocht dat me elke keer weer vol liefde begroet. Dankbaarheid is een van de ‘hogere’ emoties die je aanzet tot warme gevoelens en openen van je hart.

Ik ben heel dankbaar dat ik mijn inspiratie met jou mag delen. Hopelijk zet het jou in beweging of laat het je juist even stilstaan bij wat je hebt en ervaart.
Wil je meer ondersteuning in ontdekken van je levenslessen, dan neem gerust contact op voor een mindfulnesstraining of een individueel therapie-traject.

Sowieso vind ik het leuk iets van je te horen. Laat je me weten wat jou beweegt, zodat ik in dit najaar nog meer kan afstemmen op jouw behoeften en wensen.
Wat zet jou in beweging? Welke levensles van deze zomer koester jij en neem je verder mee op je pad?

Hartelijke groet, Mila Verboeket