06-57561479 info@confidanza.nl

De dans van donkerte en Licht

Zonder franje en versieringen mezelf laten zien wie ik ben

Tussen alle feestdrukte en verplichtingen door doemt dat ene verlangen weer bij me op. Het verlangen om me steeds opnieuw te verbinden met wat is. In de workshopserie Hart voor jezelf voelde ik hoe sterk dit verlangen is. Het zonder franje en versieringen mezelf laten zien wie ik ben. Terug te gaan naar de eenvoud, mee te gaan met de flow, en te vertrouwen op dat alles wat ik nodig heb, in me zit. Mezelf accepteren zoals ik ben. Het is ontzettend bijzonder deze focus op zelfcompassie te hebben, juist in deze hectische periode, waarin ook wel eens pijn, verdriet en gemis tevoorschijn komt. Liefdevol en begripvol zijn voor mezelf, en daarmee ook voor anderen. Mijn stappen met zachtheid zetten, ook al weet ik vaak niet waar het leven me brengt. Ik voel me dankbaar.

Jezelf in het Licht plaatsen

Die ene vraag rijst steeds in me op. Wie ben ik als ik mezelf volledig in het licht mag plaatsen (van mezelf en van anderen)? Het raakt me dat de dans van zelfkritiek soms zo overheersend kan zijn. Negativiteit, onzekerheid en twijfel walst dan zonder pardon over je heen. Ja, ook bij mij, maar ook bij vrouwen (en mannen) om me heen. Terwijl ik me opnieuw voorneem om die zelfkritiek, dat ene stemmetje, sneller te herkennen en te verzachten. Tijdens de laatste workshop stond vooral je hart als innerlijk kompas centraal. Je kwaliteiten erkennen en omarmen, ook als liefdevolle metgezel in donkere tijden. Hoe magisch dat werkt.

Jezelf ‘verlichten’ door te delen en te ontvangen

Dit brengt me in het NU. Het zijn de donkere dagen voor kerst. Om precies te zijn is het vandaag 21 december de dag van de Winterzonnewende. De dag waarna de dagen weer gaan lengen, waar we allemaal zo naar uitkijken. Ons huis ‘verlichten’ we met kaarsjes, lampjes en kerstlichtjes. Ook zijn er licht-rituelen met vuren, of eenvoudigweg het genieten van een kopje warmte voor de openhaard. De kerstboom is vaak al opgetuigd, en soms wordt er zelfs uitbundig de tuin versierd. In vroegere tijden een dag waarop het gevecht tussen donker en licht voelbaar was. Maar ook een tijd om te feesten na maanden van hard werken. Van oudsher een traditie vanuit de inheemse culturen, die nu niet meer dan een interessant verhaal lijkt.
Voor mij persoonlijk heeft deze periode iets dubbels. Ik hou niet van een consumptie-gedreven tijd waarin we massaal inkopen gaan doen en veel gaan eten, waar het soms nu op lijkt. Wel ben ik diep onder de indruk van de pure uitnodiging van dit seizoen om het licht in onszelf te omarmen. Het licht toe te laten, te mogen ontvangen en delen. Stilstaan bij waar ik blij van word, doet me goed en brengt een andere mindset. Ik ervaar vooral een grote rijkdom in het samenzijn met mensen die ik liefheb. Het ontmoeten van de ander in mij. Het liefdevol ontvangen en delen van vreugde, plezier, maar soms ook verdriet en gemis. 

Een diepe verbinding voelen met iemand is voelbaar in je ziel. Werkelijke verbinding aangaan met de ander betekent ook zijn wie je bent. Precies zoals je bent.

Tijdens de workshopserie Hart voor jezelf heb ik weer eens ervaren hoe prachtig het is om je hart te openen, in veiligheid en vertrouwen, en je te verbinden met de ander. Een medemens, iemand die net als jij verdriet, liefde en gemis kent, en daar soms mee worstelt.

Korte tips om meer te gaan stralen

Graag deel ik een aantal korte (maar o zo impactvolle) tips om je eigen Licht te vergroten:
 
1. Acceptatie en eenheid: Besef dat donker en licht bij elkaar horen, en dat jij kan kiezen om je te focussen op het vergroten van je Licht zonder ook de donkere momenten onder de deurmat te schuiven.  

2. De schoonheid van eenvoud: De schoonheid te zien van elk moment zonder per sé franje en versieringen aan te brengen. Te genieten van de eenvoud, van de kleine dingen. Die ene bijzondere ontmoeting, de blijk van waardering, die prachtige glimlach, de warme knuffel, dat lekker kopje thee. Daar een lichtje op laten schijnen, geen TL-verlichting maar een natuurlijk warm lichtje. 😉

3. Lichtpuntje voor de ander: Ten slotte, ben op jouw meest natuurlijke manier een lichtpuntje voor de ander door gewoon jezelf te zijn. Het Licht in jou wordt daarmee ook sterker en groter. Doe iets voor een ander, al is het maar iets kleins. Laat vervolgens ook toe wat het met je doet als de ander blij wordt. Durf dat ook te ontvangen.

Misschien kun jij jezelf een cadeau doen voor kerst om het Licht in jou toe te laten, je hart te openen, liefdevol te zijn voor jezelf en ook voor de ander. Lief te zijn voor jezelf, jezelf te troosten, maar ook liefdevolle actie te ondernemen als je iets graag wilt. Ben ook een lichtpuntje voor jezelf, en geniet!

Ik wens je warme kerstdagen toe en een prachtig licht-festijn in jezelf!

Wil je ook in 2020 lichter leven en heb je ondersteuning nodig, dan sta ik ook dan graag voor je klaar.

Lichte kerstgroet, Mila Verboeket