06-57561479 info@confidanza.nl
Misschien ben jij al klaar voor de zomer en heb je al je vakantie geboekt? Een periode vol bruisende feestjes, ontmoetingen, plannen en ideeën, maar je ziet er als een berg tegenop? Stapelt je to-dolijst zich toch op? Vind je van jezelf dat je hard moet werken? Verdien je pas vakantie als je alles ‘af’ hebt? Hoe kun je ontspannen de zomer instappen?

Ik zie veel mensen om me heen die zich nog een slag in de rondte werken om uiteindelijk de veelbeloofde vakantie te mogen nemen. We kijken er een heel jaar naar uit en als de vakantieperiode eindelijk daar is, moet er nog van alles. Het werk afmaken, administratie, boodschappen doen, een plekje reserveren voor de hond, (of de hond gaat mee), de caravan gereedmaken, het huis schoon achterlaten, etc.
Wie heeft er ooit bedacht dat je die drie weken vakantie mag houden en de rest van de tijd hard moet werken? Het voelde voor mij vroeger altijd als een marathon waarna je bij de finish eigenlijk te moe bent om op vakantie te gaan. Of om er echt van te genieten. Tenzij je natuurlijk een ster bent in het verdelen van energie, en je daarna fluitend door kunt gaan. Dus ik dacht, dat kan anders!

Ga je mee op reis? Een gegarandeerd zomers recept voor meer plezier en rust. 
Aan de hand van 10 pijlers van mindfulness neem ik je in vogelvlucht 😉 mee op reis om mindful de vakantie in te stappen zodat je kan genieten van elk moment!

  1. Niet streven:

Natuurlijk heb je een ideaalbeeld van je vakantie, misschien heb je zelfs al alles tot in de puntjes uitgezocht. Kijk of je met de ogen van verwondering van elk moment kan genieten. Vereenvoudig je ‘vakantie-doelen’, laat de controle een beetje los. Voeg speelsheid toe als ingrediënt om lekker te genieten.

  1. Niet-oordelen:

Ons oerbrein is veelal ingesteld op negativiteit, twijfel en onzekerheid. Het is dus niet vreemd dat we snel oordelen over anderen, maar vooral ook over onszelf. Het is vaak net niet goed genoeg! Het moeilijke is dat dit vaak op automatische piloot gebeurt, en we gedachtenpatronen blijven herhalen. De uitnodiging in mindfulness is om je gedachten te gaan herkennen, opmerken als je oordeelt. Kijk vervolgens met de ogen van dankbaarheid naar wat er wel is.

  1. Geduld:

Zelfs op vakantie menen we dat alles door moet gaan in ons ‘westers tempo’ en kunnen we ons ergeren aan de traagheid van het zomerse lied. Heb geduld met jezelf om in een ander ritme te dansen, ook als je niet op vakantie gaat en gewoon thuis blijft. Juist geduld geeft ruimte voor nieuwe ervaringen.

  1. Loslaten:

Laat los wat je meent dat moet. Vraag jezelf af of het echt waar is dat je alles op tijd en uur moet doen, en laat je meenemen in de zomerse flow. Loslaten van je werk (in je hoofd) is voor veel mensen moeilijk, het dendert af en toe nog door. Loslaten is ook een vaardigheid die we trainen in mindfulness. Focus je in plaats daarvan op dat wat je blij maakt, dat wat moeiteloos en vanzelf gaat.

  1. Acceptatie:

Acceptatie houdt in aanvaarden van dat de dingen gaan zoals ze gaan. Misschien heb je een droombeeld van je vakantie of de periode dat je vrij hebt. Of zelfs maar van de weekenden tussen het werken door. Maar accepteer dat het leven je soms verrast op onverwachte momenten. Kijk wat je kunt doen om er je eigen draai aan te geven, en het fijn te houden voor jezelf.

  1. Mildheid:

Ben vriendelijk naar jezelf. Je mag ook even je perfectionisme loslaten en je zelf met zachte ogen tegenmoet treden. Vriendelijkheid en compassie worden je metgezel op vakantie.

Vraag jezelf steeds af: “ Hoe zou mijn vriendelijke ik hier op reageren?”

  1. Vertrouwen:

Vertrouwen vind ik altijd een van de meest bijzondere fenomenen in het leven. Vertrouwen op jezelf is een eerste stap, en vertrouwen op de ander volgt daarna. Vertrouwen op het proces van groei waar je in zit. Vertrouwen op dat het leven je draagt. Als je het vertrouwen soms even kwijt bent, ga dan als een adelaar even boven je eigen landschap zweven en overzie het geheel. Elke stap leidt ergens naar toe. Ook het stilstaan.

  1. Frisse blik, open mind:

Niets is leuker dan op vakantie gaan en nieuwe mensen ontmoeten en eventueel nieuwe culturen te ontdekken, andere landschappen, prachtige verborgen schatten, en ga zo maar door. Mits je jezelf uitnodigt om elke dag, elke moment met een frisse blik en open mind de wereld in te stappen. De nieuwe ervaringen te omarmen als een verrijking van je wereld. Ook op de hoek van je eigen straat.  Doe elke dag bewust iets nieuws. Snuif de ontspannen sfeer op met al je zintuigen.

  1. Onderlinge afhankelijkheid:

Als je milder naar jezelf bent, minder moet, dan zul je ook minder oordelen en meer open staan voor wat de reis/vakantie jou te bieden heeft. Maak van elk moment een feestje en zie hoe dit ook weer een positief effect heeft op je omgeving.

10. Alles verandert voortdurend:

Als je er bewust van bent dat niets statisch is, maar juist dynamisch dan ontwikkel je flexibiliteit. Weten dat het leven een dans is, waarbij jij vol vertrouwen je eigen stappen mag zetten. Laat je verrassen door de onverwachte wendingen in het leven. Elke draai is een uitnodiging voor een andere kijk. Op jezelf, op de wereld. Elk moment verandert ook weer. Alles is een ervaring.

Mocht je belangstelling hebben om mindfulness meer te gaan integreren in je dagelijkse leven, dan kijk gerust even in mijn agenda voor de trainingen in najaar. Geniet van elk moment en dans!

Warme zomergroet, Mila Verboeket