06-57561479 info@confidanza.nl

Durf van perspectief te veranderen
Durf controle los te laten
Durf je te onthechten van dat wat je denkt dat moet gebeuren?
Laat je opbloeien wat op dit moment ruimte krijgt?
Durf je te zakken in dit moment? 

 

Vanochtend deed ik mee met een meditatie online en ik merkte bij mezelf dat ik steeds maar afdwaalde. Naar vandaag, de nabije toekomst, maar ook naar wat gisteren en de dag ervoor. Veel ‘moeten’. Een soort overdreven gehechtheid aan ‘hoe het hoort’ en ‘wat had gemoeten’. Ook ik ben een gewoontedier. Zittend op mijn meditatiekussen, dekentje erbij, gezicht naar de zon, in de hoop dat het stil zal zijn om mijn heen. 
Vol van verwachtingen, gedachten en patronen.

Ik zit te luisteren naar de meditatietekst, en ondertussen al vooruitspoelend in de tijd de dag door te nemen. Dat wat ik altijd in week 1 van de mIndfulnesstraining aan mijn cursisten leer. Ah,….

Doorbreken van de automatische piloot, niet je agenda al doornemen terwijl je onder de douche staat. Je plannen maken terwijl je nog in je pyjama zit. Maar durven ontvangen van wat er speelt in dit moment.

Durven spelen in dit moment is mijn grootste kracht, echter zodra mijn hoofd vol slibt met ‘moeten’, negatieve gedachten en onzekerheid over de toekomst,
raak ik dat spelen soms even kwijt.
…Waar was ik? Oja, op mijn meditatiekussen… Terug naar de adem, mijn zintuigen op scherp. Hoe mooi was de zin: ervaar de ruimtelijkheid van geluiden… Dit bracht mij zittend op mijn kussen in het grotere geheel, ademend. Met de lucht om mij heen, de lucht raakt mijn huid. Ik ben aanwezig. Een zachte aanwezigheid van een diep vertrouwen in mij dat ik dit moment wel ‘aankan’, dat ik niet de tijd hoef te manipuleren, dat ik geen bergen hoef te versjouwen. Maar dat ik gewoon mag zijn met wat is. Hoe fijn kan dit zijn? Mijn lichaam smelt een beetje, en een zachte aanraking van dit moment doet mij genieten.  

Hoe is het met jou? Laat jij je ook wel eens verleiden tot het vooruitduwen van de tijd? Wat meestal met je hoofd gebeurt. Een hoofd met gedachten op volle toeren. Een hoofd dat je gek maakt met allerlei piekergedachten, angstdenken en onzekerheden. 
Of laat jij je ook wel eens verleiden tot zijn in het NU ;-)? Wat helpt jou om weer terug te keren? Alsof je nooit weg was geweest? 
Ik hoor het graag van jou.