06-57561479 info@confidanza.nl

Meebewegen met het leven of alles onder controle?

Herfst, natte voeten, natte neuzen…. Stilletjes neurie ik dit liedje als ik met enige weerstand door de regen fiets. Het seizoen is toch echt begonnen, de zon heeft zich tot ieders vreugde nog vaak laten zien. Vroeger zong ik dit kinderliedje vol overgave, niet wetende dat niet iedereen blij wordt van dit seizoen. Een seizoen waarin je weerstand vooral fysiek getest wordt, we soms snotterend de dag doorkomen. We verlangen naar een kopje thee of koffie en een dekentje op de bank.

Want ben eens eerlijk…ben je nou werkelijk voldoende opgeladen, of plan je nog steeds alles tot de nok toe vol? Deze herfstperiode nodigt ook uit tot inkeer, yin, jezelf wat meer terugtrekken, loslaten en balans vinden in tegenstelling tot de actieve zomer. Vaak gaan we echter op hetzelfde tempo door en eren we de seizoenen niet meer in onszelf. Weerstand begint bij moeten…!

Weerstand en balans tussen vrouwelijke en mannelijke energie.

Ik heb laatst een zeer inspirerende workshop gevolgd over Mindfulness en Weerstand van Miles Kessler. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik zelf een beetje weerstand voelde om er naartoe te gaan. Want ik wist: dit wordt een dag waarin ik vol overgave naar mezelf en mijn eigen weerstand mag kijken. Niet altijd makkelijk. De workshop ging vooral over de psychische of mentale weerstand, weerstand in alle lagen van ons zijn. Waarbij benoemd werd dat er weerstand ontstaat wanneer we de balans tussen het vrouwelijke én het mannelijke niet in onszelf waarderen. Het gaat er dus om, mee te gaan met de stroom, je volledig over te kunnen geven aan het vrouwelijke in jezelf, flow, levendigheid, warmte. Zonder contact te verliezen met kaders, structuur, grenzen, stabiliteit. Dat is wat ik ook altijd in de danstherapie benadruk: stabiliteit gaat hand in hand met flexibiliteit. Kun je de grond onder je voelen? De stevigheid van je wervelkolom, de voeten die je dragen? De zachtheid van je spieren, de beweeglijkheid van je skelet…Je creëert daarmee een eenheid. Waar het hand in hand mag gaan, is er sprake van heelheid, eenheid, of hoe je het noemen wil. Dan is er geen weerstand nodig, maar dan verloopt alles in (Goddelijke) orde (vrij vertaald naar eigen ervaringen).

Een eerlijk dialoog met je weerstand.

Wanneer we weerstand voelen wijzen we vaak naar de ander, de maatschappij, ‘het’ als oorzaak van al je lijden. Interessanter is om een eerlijk gesprek, dialoog aan te gaan met wat de weerstand jou te vertellen heeft. Welk verhaal zit er schuil achter je weerstand?

Waar (of in welk levensgebied) ervaar jij nog weerstand? Bewust of onbewust. Wat gaat stug, stroperig of star en zou meer moeiteloos mogen gaan? Kijk dan eens of je kader (je visie, je intentie, je verlangens, je verwachtingen) helder is, én of de ruimte om te bewegen groot genoeg is.

Soms betekent weerstand loslaten controle loslaten, de teugels laten vieren, vertrouwen op het moment.

Want in het moment is het goed. Hier en nu. De gedachte: “ als ik maar niet nog tien jaar in deze …(vul maar in..) zit, creëert opnieuw een spanningsveld en weerstand. Overgave aan dit moment, ook als je hoofd er iets anders van vindt. Het is echter niet klakkeloos aanvaarden, maar een dialoog aangaan met jezelf, met je innerlijke verlangens, je tegenstellingen, het vrouwelijke en het mannelijke in jou. Wat mag ruimte krijgen? Hoe zou het zijn als je mee kan stromen met wat het leven jou te bieden heeft. Hoe zou het zijn als je de waarde kan zien van elk moment?

Hieronder nog meer vragen die je jezelf kan stellen. Schrijf je antwoord op, neem de tijd om te bezinnen, naar binnen te keren en te voelen:
1. Hoeveel ruimte gun jij jezelf om te voelen wat je voelt?
2. Hoe groot is jouw speelveld, waarin jij mag creëren vanuit jouw natuurlijke flow?
3. Hoeveel kun jij meebewegen met het leven zonder je centrum te verliezen?

De clou zit hem voor mij in met compassie jezelf en je eigen proces aanschouwen. Jezelf met eerlijke en zachte ogen in de spiegel aankijken en de strenge stem in jezelf even los te laten.

Overgave aan dit moment, biedt een schat aan nieuwe ervaringen. Durf jij je weerstand los te laten?

Wil je meer leren over overgave, loslaten, meebewegen, stabiliteit en flexibilteit? Boek dan een sessie in mijn praktijk om te kijken wat ik voor jou mag betekenen. Voel je weerstand, heb je nog koude voeten? Dan mag je ook eerst een half uurtje langskomen voor een warm gesprek en een kopje thee om kennis te maken (kosteloos). Ik hoop je te zien.

Warme herfstgroet, Mila Verboeket