06-57561479 info@confidanza.nl

Neem jij wel eens een pas op de plaats? Over de (on-)zin van niets-doen. 

Boven op een berg
zit ik dapper en stil
Doe ik even helemaal niets
Na een stevige storm
beweegt ook het grillige landschap in mij
Verlangend naar het horen van een stem
die de schaduw en zon in mij heel maakt
Moedig aanschouw ik wat er allemaal beweegt
en ik ontspan
Langzaam dringt de taal van mijn ziel
door in elke cel van mijn lichaam
Omarm ik alles in mij
en dans boven op mijn berg
vol vertrouwen in een natuurlijke flow

Na een kleine week even een pas op de plaats gemaakt te hebben, voel ik dat er weer van alles in me opborrelt. Leuke ideeën, creativiteit, verlangen, maar vooral ook weer energie en helderheid.

Even resetten

Neem jij wel eens een pas op de plaats? Even één of misschien wel een paar dagen helemaal niets doen? Even jezelf opladen. Jezelf gunnen om weer helderheid te verschaffen in wat je ook alweer aan het doen bent. Soms word je zo meegenomen in de ratrace van het dagelijks bestaan, dat je steeds maar bezig blijft. Maar op een gegeven moment even niet meer weet wat je nou precies aan het doen bent. Losse flodders, hier en daar een resultaat, echter weinig voldoening.
Ik besloot mijn hele agenda om te gooien en enkele dagen niets te doen. Niets? Ja je leest het goed niets.
Het is alsof je op een berg gaat zitten en het enige wat je doet is voor je uit kijken, naar het landschap, de prachtige veranderende luchten, de beweging in het landschap, de temperatuur in en om je heen. De hoeveelheid gedachten zijn enorm, maar die laat ik als wolkjes voorbijdrijven ;-).
In de verte zie ik ook de vogels die hele tochten afleggen, beneden zie ik in de diepte de rivieren en beekjes stromen. In mij voel ik ook onderstromen van onrust en verwarring. Één gedachte die steeds maar voorbij vliegt: “ Ik moet toch eigenlijk iets nuttigs doen”. Met de meest vriendelijke glimlach die ik in me heb, sus ik deze gedachte en verruim mijn aandacht weer voor wat er nog meer allemaal gebeurt. In mijn eigen innerlijke landschap gebeurt soms veel, soms helemaal niets. Hallooooooohhh, is daar iemand?

Niemand zegt dat het moet.

Het vraagt soms moed om op die berg te blijven zitten. Niemand die zegt dat het moet. Maar ik wil het. Ik wil namelijk even helemaal niets. Niet omdat er iets ernstigs aan de hand is, maar omdat ik voel dat ik verlang naar meer ruimte in mezelf. Na een tijdje ontstaat er meer stroming , er stroomt meer energie. Ik voel levendigheid in elke cel van mijn lichaam.  Een roep in mij wordt steeds luider, helderder en creatiever.  Het is de roep van mijn hart, of misschien wel mijn ziel. Het is alsof al mijn cellen met elkaar communiceren, dansen! Ja het voelt als dansen! En ik kan de taal kan ik weer verstaan, want die ene strenge stem is als een storm gaan liggen. Ik luister naar mijn lichaam. De derde dag zittend op de berg, zie ik ook de wisselende weersomstandigheden om mij heen, die mij ook soms innerlijk beroeren. Alle seizoenen komen weer voorbij. Maar ik blijf kalm, heel dicht bij mezelf, in mijn centrum. De stormen zijn gaan liggen, de zon omarmt mijn gemoed, en ik voel me letterlijk een beetje lichter.

In beweging komen vanuit een natuurlijke flow.

Hoe fijn is het om dan weer in beweging te komen, op een natuurlijke manier. Zonder moeten, zonder dat stemmetje in mij dat steeds maar roept dat ik het nog beter kan doen. Maar gewoon op het juiste moment, op de juiste plek, met de juiste energie. Neem jij ook wel eens een pas op de plaats? Durf jij op de berg te gaan zitten en je eigen (innerlijke) landschap te aanschouwen? Hoe zou het zijn als je die ruimte kan voelen, van binnen en van buiten weer op één lijn kunt zijn en je leven weer op kunt pakken in een natuurlijke flow?  Neem deze week, liever nog vandaag, een moment van niets-doen. En nee, je hoeft niet per sé op zoek te gaan naar een berg. Je kunt ook gewoon lekker in je eigen tuin van het zonnige herfstweer genieten, of een mooie mindfulle wandeling maken zonder je te laten gek maken door alles wat je denkt te moeten. NU is het moment!

Wil je inspiratie en ondersteuning van mij, ik neem mijn berg gewoon mee ;-). Meld je aan voor een transformatiesessie via info@confidanza.nl

Stille groet, Mila Verboeket