06-57561479 info@confidanza.nl

Mindfulness in de natuur

Vertrouw jij op jouw unieke ritme? Beleef Mindfulness in de natuur

Met een beetje tegenzin sta ik op. Ik heb een hele drukke week voor de boeg, én een enorme to-do-lijst, waar de Koningin jaloers op zou worden. Of misschien ook wel niet.
Er moet iets veranderen. “Deze drukte loopt de spuigaten uit”, denk ik hardop. Ik merk dat ik door de hoeveelheid taken soms mijn eigen ritme een beetje kwijt ben. Mijn voornemen om meer te ontspannen in de natuur begint vandaag!

Dauwdruppels dansen nog sierlijk..

Na een diepe zucht, trek ik mijn wandelschoenen aan. Het is nog vroeg, de dauwdruppels dansen nog sierlijk aan de toppen van de bladeren. Het gras wat eens zo mooi groen was, is nu overwoekerd door allerlei niet definieerbare kleuren. Ik volg de lijn van het glooiend landschap met zachte ogen op zoek naar iets. Verwachtingsvol loop ik de wei in. Een beetje onwennig, dat wel. Ik ben vaker aan de wandel in een bosrijk gebied of in de bergen en dit landschap oogt op het eerste gezicht wat saai. Maar nu straalt de openheid van dit enorme weidse gebied me hartelijk tegemoet. Er is niemand te bekennen, het lijkt alsof ik hier alleen ben. Hier en daar zie ik nog wat beweging tussen het hoge gras, zodra ik dichterbij kom en hou dan even mijn adem in. De levendigheid van Moeder Aarde is veelbelovend, en maakt me nieuwsgierig. Terwijl ik stilletjes mijn weg baan tussen het gras en onkruid van wel anderhalve meter hoog, ontdek ik verrassend genoeg een soort van zelfgemaakte paadjes. Niet van die diepe sporen, maar een soort van natuurlijke lijnen en platgetrapt groen, wat een gevoel van vertrouwen geeft. Er is hier al iets of iemand geweest, ik kan gerust mijn weg vervolgen. Ik merk dat ik me bewuster word van mijn omgeving, al mijn zintuigen staan op scherp.

Ik adem zachtjes mee… 

Verwonderd kijk ik naar een uit de kluiten gewassen haas die met enorme snelheid zich uit de voeten maakt, waarop wel honderden kleine vogeltjes een wolkendans maken en met de nodige precisie steeds van vorm veranderen. Volgens mij zijn het puttertjes. Mijn hoofd zit nog vol. Maar dan als ik even stilsta, voel ik me vriendelijk opgenomen in dit bewegende landschap, alsof ik er thuis hoor. En ik adem zachtjes mee op het ritme van alle bewegingen om me heen. Totdat mijn eigen ritme voelbaar wordt, mijn hoofd wat rustiger wordt en ik kalmeer. 
Opeens trekt een overvliegend ganzenkoppel mijn aandacht en springt de zilverreiger in de verte al op zodra ik het zonovergoten meer nader. Ik besluit de neiging om foto’s te maken even te onderdrukken, en werkelijk met eigen ogen de prachtige natuur te aanschouwen. De geur van gras, bomen en water mengt zich als een kleurrijk palet en dringt soms even tot me door. Ik vervolg mijn pad en zoek een plek om te gaan zitten. Uitkijkend over het water, herinner ik mezelf aan deze ochtend waarin ik zoveel van mezelf moet. De natuurlijke geluiden klinken als een veelbelovend muziekgezelschap, waarvan ik enorm geniet.

Met een gelukzalig gevoel, loop ik langzaam….

Ik focus op mijn adem, sluit even mijn ogen, en voel mijn innerlijke landschap ook verzachten. Met nieuwsgierigheid en openheid neem ik mezelf waar. Mijn lichaam tintelt en omarmt deze kalmte, waardoor ik ontspan. Ik open mijn ogen, en sta weer op. In de verte zie ik weer wat beweging, en met kloppend hart vervolg ik mijn weg. Richting een kudde ‘wilde’ paarden, die zich niet laten verstoren. Althans zo lijkt het. Een hengst staat als een soort wachter naar mij toe gedraaid en kijkt me vol vertrouwen, maar strak aan. De rest van de kudde gaat door met grazen, alsof er niks aan de hand is. Een verlangen welt in me op om contact te maken, maar ik durf niet. Ik loop met een grote boog om hen heen, omdat ik hen niet wil verstoren. Totdat een grijze schimmel plotseling naar me toe loopt en ik liefdevol word begroet. Ik ruik de geur van het paard, en voel de warmte van haar lijf. Met een gelukzalig gevoel loop ik langzaam terug naar huis. De stilte en innerlijke vreugde van deze ochtend voelt als een warme deken om me heen voor de rest van de dag.

Herfstactie / verjaardagsactie:

Wil jij ook graag mindfulness in de natuur ervaren? Tot en met 20 oktober 2019 kun je een mindful wandelsessie in de wei boeken en betaal je 45 euro voor ongeveer 1 uur tot anderhalf uur (dus 30 euro korting). Kijk in de agenda voor meer info. 

Warme herfstgroet, Mila